Zalker fruitbomen uit Zalk

Al een aantal jaren enten wij fruitbomen uit Zalk. Dit is een mooi ambachtelijk staaltje werk, met behoudt van ( oude) fruitrassen in ons dorp. Met een leuk en goed resultaat van vele jonge fruitbomen.

Hoe doen we dit?

Januari

Starten met 1 jarige fruitboomtakken verzamelen uit het dorp, deze gaan in stukken van 30 -40 cm in een natte krant en een plastic zak. Voorzien  van een label, want alles lijkt op elkaar zonder blad en vrucht. Deze pakketten gaan in de lade van de koelkast. Dit is de rustfase van de tak.

Eind maart/begin april

Deze periode is de tijd van het enten. We kopen onderstammen, zit zijn korte boompjes, sterkgroeiend en met wortelgestel. Om te enten gebruik je een mooi stukje uit het midden van de tak, met twee ogen. De essentie van plakenten is, dat ent en onderstam nagenoeg even dik zijn, want dan zitten de grootste delen van de groeilagen precies tegen elkaar. Door ze schuin af te snijden wordt het contactoppervlak vergroot. En door ent en onderstam ook nog een tegensnede te geven grijpen ze niet alleen goed in elkaar, maar is er ook nog veel meer plek waar de groeilagen elkaar zouden kunnen raken. Als dan alles goed op elkaar past, moet de wond worden afgebonden. Het beste gaat dat met een rekbaar soort plastic dat parafilm/entlint heet.

En vervolgens labelen, want nu lijkt ook alles op elkaar. Dan in de grond en in het begin veel water geven.

Op deze wijze hebben we al diverse rassen geënt, zoals:
Appel: Canada Blanche, Yellow Transparant, Tulp appel, Zigeunerin, Present van Engeland, Brambley’s Seedling, Elstar, Bellefleur
Peer: madame bonnefante, Soldat laboureur, Zoete Brederode, Fondante’Thirriot, Beurré Diel, Winterjan, Le Lectier, Beurré Superfin, Pondspeer, Olivier de Serres, Nouveau Poiteau, Schoenmakerspeer, Zwijndrechtse Wijnpeer.
Pruim: Anna Spath, Reine Claude d ‘Oullins, Reine Claude Victoria’.

Mispel

Sering
Witte en Paarse boerenseringen

 

Najaar

In de loop van de zomer zie je al het resultaat van de ent-actie, door bladvormig en groei van de jonge boom.

We zien een hoog % van succes, dus er ontstaan al mooie boompjes. Eigenlijk te veel voor onze tuinen.
Heb je belangstelling in een Zalker-fruitboom of boerensering? Kom gerust langs. En zoek een mooie uit, of we hangen er een naamlabel aan voor later.

 

Hero Klinker (Kerkplein 6) en Lynette van Rooijen (Burg van Vleutenstraat 3)