Het dorp Zalk

Zalk voorjaarZalk is een prachtig dorp, gelegen op de zuidoever van de IJssel. Rijdend op de dijk heb je als bezoeker aan de zuidoostkant een prachtig zicht op het beschermde dorpsaangezicht. Bij de ingang van het dorp staat het monument van de laatste bever, die vanaf zijn sokkel een prachtig uitzicht over de uiterwaarden van de IJssel heeft.

Van oorsprong behoorde Zalk tot de Heerlijkheid Zalk en Veecaten, later gemeente Zalk en Veecaten. In 1937 kwam Zalk bij de gemeente IJsselmuiden en sinds 2001 is Zalk één van de kleine kernen van de gemeente Kampen.

SchultekamerHet dorp heeft een prachtige historische kern met als belangrijkste monumenten de Romaanse Sint-Nicolaaskerk en het naastgelegen Schultehuis aan het historische Kerkplein. Het Schultehuis, de locatie van de vroegere schoutenzetel, dateert uit de vroeg-17e eeuw en betreft een Rijksmonument.

Korenmolen “De Valk”
molen De valkHet dorp kent ook andere mooie plekjes zoals de korenmolen “De Valk”. De molen stamt oorspronkelijk uit 1860. Een grote restauratie in 1982 maakte de molen, die gedurende 35 jaar niet of nauwelijks had gedraaid, weer maalvaardig.  Ook nu wordt er nog steeds graan gemaald door de drie vrijwilliger molenaars en is de deze molen een locatie voor de opleiding als molenaar. De molen is vrij te bezichtigen. Hangt de blauwe vlag uit? Dan bent u als bezoeker van harte welkom! Wilt u alvast een voorproefje van het uitzicht? Klik voor meer informatie,  www.devalkzalk.nl

Openingstijden:
Van 13.00 uur tot 16.30 uur (zomertijd)
Van 9.00 uur tot 12.00 uur (wintertijd)
Bezoekadres: Brinkweg 11, Zalk
Overige openingstijden kunnen in overleg met de molenaars besproken worden.
Dhr. G. Boom, Tel. 038 – 3636401
Dhr Gerben van Gelder, Tel. 06-25 17 38 06
De molen is ook beschikbaar voor een foto reportage welke geheel kosteloos en in overleg met de molenaar gemaakt kan worden. Graag ontvangen de molenaars wel graag een foto als aandenken. In de molen staat een busje waar giften voor het onderhoud van de molen van harte welkom zijn.
Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger of meer informatie over de molenaarsopleiding? Klik hier om direct contact op te nemen.

Post adres molen De Valk:
Van Dijksweg 25
8276 BJ Zalk