Zalk wint zilver bij de Europese Dorpsvernieuwingsprijs!!

De uitslag van de Europese Dorpsvernieuwingsprijs is binnengekomen. We hebben zilver gewonnen, ofwel een tweede prijs. Een resultaat om trots op te zijn. Hiermee feliciteren wij alle vrijwilligers/inwoners met dit mooie resultaat.

De uitslag ging gepaard met een prachtige omschrijving waar Zalk voor staat. Zie hieronder:

Zalk Nederland, heeft geen brug, Zalk is de brug! De brug als symbool van samenhang. Het multifunctioneel dorpshuis “An de Steege” is een synoniem van de sterke gemeenschapszin, de gastvrijheid en de drive om als dorp verder te komen. Op indrukwekkende en ook omzichtige wijze wordt het volledig door vrijwilligers uit gerecyclede materialen opgetrokken.

In het multifunctionele dorpshuis is plaats voor de sportvereniging Zalk, voor concerten, theater en festiviteiten. Een toneelgroep, fysiotherapie en zelfs een studio voor de lokale TV en een ontmoetingsplek voor jongeren is er te vinden. In Zalk worden eigen oplossingen gezocht voor zowel lokale als meer universele vraagstukken. Coördinatie daarvan vindt plaats door “Dorpsbelangen Zalk”, zo ook de uitvoering daarvan. Het nabuurschap en inclusie (“Iedereen doet mee”) worden in Zalk met hoofdletters geschreven. Kenmerkende voorbeelden zijn “Zalk helpt Zalk” en “Zalk helpt Oekraïne”. Biodiversiteit en duurzaamheid staan hoog in het vaandel. 29 huishoudens in Zalk hebben zich verbonden in “Duurzaam Zalk” en op het dak van het multifunctioneel dorpshuis zijn 250 zonnepanelen geïnstalleerd.

De in 2022 in samenspraak met de inwoners uitgewerkte Dorpsplan 2030 is een voortzetting en doorontwikkeling van het tot nu toe bereikte in het dorp; voor een duurzaam en leefbaar Zalk, dat jong en oud, bekenden en vreemden, ook in de toekomst verenigt.

Van Klaske Piebenga (bestuurssecretaris LVKK-Landelijke Vereniging Kleine Kernen) kregen we ook nog de volgende felicitatie: Van harte gefeliciteerd met jullie zilveren onderscheiding! En wat een mooi juryrapport, kunnen jullie echt trots op te zijn. 

 

Namens de besturen van Dorpsbelangen en het MFD,

Ray Haze

 

Zie ook het bericht op de site van de LVKK (Landelijke Vereniging voor Krachtige Kernen).