Thuis stilstaan bij 4 en 5 mei.

Ook in Overijssel maken we 4 en 5 mei thuis mee. We staan alleen, maar toch samen, stil bij beide dagen. Het nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedereen vanuit huis mee te doen; hang de vlag uit, speel mee, zing mee, neem stilte in acht, kijk tv en spreek over vrijheid. Lees meer uitgebreide informatie, via de site van Overijssel viert vrijheid.
Onderstaande informatie is een korte samenvatting van de activiteiten van 4 en 5 mei 2020 en komt grotendeels van de site( Overijsselviertvrijheid).

Op 4 mei de hele dag de vlag halfstok.

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei in de avond hangt de Nederlandse vlag halfstok. Dit jaar roept het comité Nederlanders op om niet alleen na 18.00 uur, maar gedurende de gehele dag de vlag halfstok te hangen. Lees meer…

 

De Taptoe vanuit de voor- of achtertuin.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei nodigt geoefende bespelers van blaasinstrumenten uit om tijdens de Nationale Herdenking het taptoe-signaal vanuit huis mee te spelen. Het basis tempo van het signaal is 120. Het begin en het einde van het signaal worden echter in een langzamer tempo gespeeld. Het Nationaal Comité adviseert alle blazers om exact om 19:58 uur en 30 seconden te beginnen. Daarna volgen de twee minuten stilte. De bladmuziek voor verschillende blaasinstrumenten is via  deze pagina te downloaden.

 

Brand een kaarsje.

In de nacht van 4 op 5 mei wordt het Vrijheidsvuur ontstoken in Wageningen. Daarvoor al worden fakkels met dit vuur vanuit Wageningen verspreid over alle provincies.
Op 4 mei vanaf 21:00 uur ontsteken we daarom thuis of op het werk ons eigen Vrijheidsvuur; een vuur, een vlam, een fakkel, een kaars, een lichtje óf digitaal. We geven het vuur digitaal door aan onze vrienden en familie, die dat op hun beurt ook weer doen. Het échte vuur zetten we thuis achter het raam of in de tuin.
Samen zetten we Nederland in het licht, denken aan de prijs die is betaald voor onze vrijheid én aan wat wij zelf kunnen doen om die vrijheid te bewaken. Lees meer…

 

Op 5 mei mag de hele dag de vlag uit.

Op 5 mei wordt Nederland, net als ieder jaar, opgeroepen om de gehele dag de vlag uit te hangen. Lees meer over het vlaggenprotocol.

 

Zwaairoute
10.00 uur “zwaairoute”: namens een dorpsbewoner is het idee aangeleverd om op 5 mei, net als in 1965, allemaal aan de weg te gaan staan bij je eigen huis om te zwaaien en hiervan opnames te maken. Aan dit leuke idee willen wij gehoor geven. De bijrijder zal hiervan de opnames verzorgen. De route (globaal): start Kerkplein, richting Buckhorst, vervolgens via familie Vos (± 10.04 uur) Gelderse Kade, richting Zalk via Burg. Hardenbergweg,Vinkensteeg (einde weg draaien), De Belten (10.10 uur), Lagelandweg (vanaf de Dijk), Broeksteeg (± 10.20 uur), De Kamp, Broeksteeg, De Wilgen, Hoge Brink (± 10.24 uur), Klaasje van de Brinkerf, richting dijk (keren bij Paul en Marjolein), Brinkweg (keren Roelie), Van Dijksweg, Veerpad (± 10.30 uur), door Zalkerbos richting Johan Boeve), vervolgens via de dijk naar de Van Vleutenstraat (± 10.39 uur) en weer terug naar het Kerkplein. De tijd is een indicatie, probeer op tijd klaar te staan. Het kan zijn dat u even moet wachten, maar hoe leuk is het om zoveel mogelijk dorpsgenoten te kunnen filmen. Wij zullen veel zorg dragen voor de buitengebieden / misschien wel het erf passeren.

 

Filmpremière in Zalk
Kijk allen 5 mei om 20 uur live, op de   live stream van zalkhelpzalk.