Start werkzaamheden Natura 2000 in Zalk

Herstellen en versterken kwetsbare natuur in de uiterwaarden bij Zalk
De uiterwaarden bij Zalk maken deel uit van het Natura 2000-gebied Rijntakken. Het Zalkerbos in deze uiterwaard ligt in een bocht van de IJssel, ten noorden van het dorp Zalk. Het is één van de weinige plekken in Nederland waar een oud, buitendijks bos bewaard is gebleven. Het Zalkerbos is een hardhoutooibos: dit is een uniek en zeldzaam type bos. Ook groeien er in deze uiterwaarden waardevolle graslanden, zoals glanshaverhooilanden en stroomdalgraslanden.

Natuur en Milieu Overijssel heeft afgelopen jaren samen met de gemeente Kampen, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer gewerkt aan een plan voor de uiterwaarden bij Zalk, een zogenaamd inrichting- en beheerplan. Hierbij is de omgeving betrokken met informatieavonden, excursies en persoonlijke gesprekken, waarbij wensen en suggesties zijn opgehaald. Het plan voor Zalk is nu klaar en de uitvoering wordt voorbereid.

Nieuwe natuur in Zalk
Het huidige Zalkerbos zal met zorg worden beheerd zodat het waardevolle hardhoutooibos behouden blijft. Ook wordt het bos met ongeveer 2 hectare uitgebreid.

Een aantal agrarische graslanden wordt omgevormd naar natuurlijke graslanden. Om deze graslanden te ontwikkelen is het nodig om de bovenste grondlaag te plaggen of af te graven. Zo wordt de bodem voedselarmer. Omdat in de bovenste laag vaak veel te veel voedingsstoffen zitten voor deze droge graslanden. Bemesting is hier niet meer mogelijk.

De natuurbeheerders gaan het bos en de graslanden de komende jaren met zorg beheren. Hiermee wordt de bijzondere natuur in Zalk behouden en uitgebreid.

Werkzaamheden en planning
De uitvoering wordt nu voorbereid en het ziet ernaar uit dat in november van dit jaar de werkzaamheden van start gaan. In dit bericht leest u alvast de eerste informatie. Bij de nieuwsbrief van oktober volgt extra uitleg over de werkzaamheden, de planning en wat dit voor u betekent als bezoeker van dit natuurgebied.

  • Het streven is om in november en december 2024 de grondwerkzaamheden uit te voeren. De grondwerkzaamheden zijn het plaggen en afgraven van bepaalde percelen. Het is afhankelijk van de weersomstandigheden en de rivierwaterstanden of deze planning haalbaar is.
  • De grond wordt afgevoerd per schip over de IJssel om overlast voor omwonenden te beperken.
  • Er komt een tijdelijke weg met rijplaten naar een tijdelijke loswal aan de IJssel.
  • Het streven is in januari en februari 2025 de overige werkzaamheden uit te voeren zoals: nieuwe afrastering, hekwerken, informatiebebording plaatsen.
  • Tijdens de werkzaamheden kan het gebied tijdelijk minder toegankelijk zijn. Hier komt nog informatie over.
  • Een deskundig ecoloog begeleidt de werkzaamheden, zodat de bestaande natuur er zo min mogelijk last van heeft.
  • Tijdens de uitvoering kunt u met vragen of klachten terecht bij de aannemer.

Meer informatie

Heeft u vooraf vragen, mail of bel dan gerust naar Anne-Floor Zuurbier (omgevingsmanager Natura 2000). Zij is maandag, dinsdag en donderdag bereikbaar via telefoonnummer 038-42 50 963 en mailadres a.zuurbier@natuurenmilieuoverijssel.nl

(bron: Natuur & milieu Overijssel)