Nieuws van de dorpsbieb Augustus 2024

De zomer is al een beetje op zijn retour, maar hopelijk de zin in lezen en ontspannen nog niet! Misschien dat de nieuwe aanwinsten die voor elk wat wils zijn in de bieb weer nieuwsgierig maken….

Een prachtig geschreven roman van Anna Enquist: Contrapunt. Het vertelt het verhaal van een vrouw die de Goldbergvariaties van Bach instudeert om haar verdriet te baas te blijven.

Het is ook een reflectie op moederschap en opvoeding én een maatschappelijke visie. Daarbij is de taal van Enquist zo onvoorstelbaar gelaagd precies, opgebouwd als een symfonie. Ook wie van (klassieke) muziek houdt zal na lezing nog intenser luisteren.

Het Budapest protocol van Adam LeBor. Het verhaal gaat over een document waarin de naoorlogse plannen van de nazi’s worden beschreven. Jaren later gaat de kleinzoon  van een van de hoofdrolspelers uit de oorlog, Alex, op zoek naar het geheime document waarin zijn grootvader hem deelgenoot maakt van wat hij in 1944 met eigen ogen heeft aanschouwd: een complot waarin de nazi’s na een verloren Tweede Wereldoorlog alsnog de macht willen grijpen. Alex belandt in een kat-en-muisspel met een nietsontziende duistere tegenstander.

En dan U.Z.V.S.V.O.B van Dave Eggers. Oftewel: U zult versteld staan van onze beweeglijkheid! Een bijzonder boek van een originele en getalenteerde auteur, een roman over reizen, vrijheid en rouwverwerking. Met hilarische dialogen, krachtige one-liners en volzinnen waar menig gevestigd schrijver nog een puntje aan kan zuigen.

Meer dan Goud van Stephanie Landsem. Dit is een prachtige hervertelling van de bijbelse gelijkenis over de verloren zoon. Minerva Sinclaire vertrekt naar Hollywood om carrière te maken en haar door de Depressie getroffen familie te helpen. Eenmaal daar aangekomen, belandt ze echter in een neerwaartse spiraal. Uiteindelijk moet ze zelfs vluchten, omdat ze onterecht wordt verdacht van moord. Kan ze ooit nog terug naar huis?

De Weldoener van P.F Thomése is het spannende relaas van een fatale redding. Dit verhaal gaat over een man waar je eigenlijk geen sympathie voor zou moeten hebben, maar je het toch gaat voelen. Je ziet de beste man verkeerde keuzes maken, maar toch ook kan het niet anders. Dat maakt het verhaal fascinerend, enigszins absurdistisch en toch geloofwaardig.

Wie Het familieportret van Jenna Blum heeft gelezen zal ook weer kunnen genieten van dit ontroerende en indrukwekkende verhaal: De verloren familie, over een man die na de oorlog zijn bestaan weer probeert op te bouwen, maar waar onder de oppervlakte van zijn geslaagde nieuwe leven de herinneringen sluimeren aan alles wat hij moest achterlaten.

En om nog even in zomerse sferen te blijven: De Spaanse belofte van Karen Swan : een mysterie vol romantiek en spanning! Dan De chocolade Villa van Maria Nikolai. Het wordt zo aangeprezen: de perfecte mix van chocolade, geschiedenis en een liefdesverhaal. Lezen en smullen maar!

 

We wensen je weer veel leesplezier! Vergeet je niet je naam in het logboek te schrijven als je een boek leent? Heb je nog een boeken die je kwijt wilt? Stuur dan een berichtje naar Annette de Boer, olijf32@kpnmail.nl