Diverse routesuggesties op het Laarzenpad

We hebben het totale Laarzenpad opgedeeld in twee gedeeltes, te weten de Noord – en de Zuid route die onderling met elkaar verbonden zijn.
U kunt bijv. vanuit het historisch centrum starten (Kerkplein bij de NH Kerk) en dan bijv. richting Zalkerdijk lopen en hier de uiterwaarden ingaan. Aan u vervolgens de keus om de Noord – of Zuid route te nemen.
In het gebied van de Noord route kunt u ook gebruikmaken van diverse reeds bestaande wandelpaden (verbindingen) die u door de mooie velden en het historische gedeelte van Zalk leiden (blauwe lijn). Alle verbindingspaden sluiten uiteindelijk weer aan op het Laarzenpad. De Zuid route gaat gedeeltelijk over een boerenerf.
Het Laarzenpad op onverharde paden wordt aangegeven d.m.v. bordjes en paaltjes met daarop het logo van Zalk (zie voorzijde van de folder). Gewoon de paaltjes volgen en u raakt de weg niet kwijt.
De afstand van de Noord route bedraagt ca. 5 km, die van de Zuid route ca. 4 km.

Op de plattegrond is tevens aangegeven waar de gedichten op plaquette-sokkels te zien zijn. De verwachting is dat er in de toekomst, in het kader van de Zalker poëzie route, nog enkele gedichten aan toegevoegd zullen worden. Leuk om deze tijdens uw wandeling te lezen.

Bezienswaardigheden en wat u verder nog moet weten
– Op bepaalde trajecten van het Laarzenpad is het toegestaan uw hond aangelijnd mee te nemen. Op andere trajecten is het niet toegestaan dat uw trouwe viervoeter u vergezeld. Kijk dus goed op de blauwe informatiebordjes. Wij vragen u dringend om u aan deze regel te houden om te voorkomen dat koeien besmet raken met hondenpoepbacteriën.
– Tijdens uw wandeling is het mogelijk diverse historische monumenten te bezoeken. Zo is de NH Kerk op woensdag – en zaterdagmiddagen te bezichtigen.
– Ook is er de molen “De Valk” die iedere zaterdag in werking is (ijs en weder dienende) en die dan ook te bezichtigen is.
– Het Zalkerbos is één van de weinige overgebleven hardhout ooibossen in Nederland. Het bos is enkele honderden jaren oud en bestaat voornamelijk uit iepen en essen die traditioneel als hakhoutbos beheerd worden. Daarom worden de bospercelen om de zeven jaar gekapt.
– Het Zalkerbos heeft een grote variëteit aan flora en fauna. Wat er zoal te zien is kunt u lezen op de onlangs geplaatste informatieborden in het bos.