Bomenkap aan het Veerpad

De 2 grote zwarte populieren worden gekapt.

Informatie uit de media

  • De Stentor; De zeldzame zwarte populier van Zalk moet plat, dd 13 februari, lees meer…
  • RTV Oost; Onrust over kap monumentale populieren in oudste bos van Overijssel, dd 11 februari, lees meer…

Op de bomen staat een gedicht

Zwollenaar Wim Eikelboom spijkerde op zaterdag 22 februari zijn gedicht – dat al in de Stentor stond – op de bomen.

“Deze twee potige Zalker zwarte populieren
zijn de allerdikste langs onze rivieren
ruim honderdtwintig jaar oud
zijn deze makker van hout
en nu mogen ze niet langer dit landschap sieren.”

Met daarbij de volgende toelichtende tekst:

“Een dezer dagen worden deze zwarte populieren met een stamomtrek van ruim zes meter (!) op last van de gemeente Kampen om gezaagd, omdat ze een gevaar zouden vormen voor voorbijgangers.
De zwarte populier is een vrij zeldzame inheemse boom die thuishoort langs de grote rivieren. Deze twee exemplaren zijn de dikste – en waarschijnlijk de oudste – van Nederland. Het zou een mooi gebaar zijn als er nieuwe zwarte populieren worden geplant om het verlies van deze twee kanjers te compenseren.”
( Wim Eikelboom – maker postcast Rivierverhalen)

Wat gebeurt er met het hout?

Het hout gaat naar Stichting ARTicipatie in Kampen. (Meer info: www.stichtingarticipatie.nl). Zij verzagen en drogen het hout en stellen het na een aantal jaren beschikbaar aan makers en gebruikers in de omgeving. Het verhaal van de boom wordt in een certificaat vastgelegd en is komt bv met een QR code ook op de producten terug. Een deel van de bomen wordt door ‘onze eigen’  Alfred Koersen aan planken en balken gezaagd. Volgens Stichting ARTicipatie is ook de dikke schors erg geschikt om bv lampenkappen van te maken. Daarvan wordt dus ook een deel veilig gesteld. Bij het kappen wordt bekeken of het mogelijk is om ter plekke iets van de stobben te maken, bv een bankje. Hopelijk lukt het ook om een aantal takken te stekken zodat er weer nieuwe ‘reuzen’ voor later groeien met hetzelfde DNA.

Stichting ARTicipatie hoort het graag als u goede ideeën hebt voor het hout of er te zijner tijd iets van zou willen (laten) maken. Meldt u zich dan bij dorpsbelangzalk@gmail.com.