Zalk is finaledorp bij Dorpsvernieuwingsprijs 2021!

De Finalisten van de Dorpsvernieuwingsprijs 2021 zijn bekend.

Het zijn Luttenberg (Ov.), Varsselder Veldhunten (Gld.) en Zalk (Ov.) De jury zal in oktober deze dorpen bezoeken. Op 20 november 2021, verplaatst naar 14 mei 2022, tijdens het PlattelandsParlement in Dalfsen, zullen de finaledorpen zich presenteren en wordt de winnaar bekend gemaakt.

De jury is onder de indruk van alle deelnemende dorpen. Het zijn stuk voor stuk prachtige voorbeelden van hoe bewoners zelf initiatief en verantwoordelijkheid nemen voor het realiseren van een leefbaar dorp. Dit varieert van het oprichten van energie-coöperaties, het bouwen van huizen voor starters, het organiseren van maatjesprojecten voor ouderen ten tijde van Covid, het runnen van een voedseltuin tot het herinrichten van de dorpskern en nog veel meer.

Luttenberg, Varsselder Veldhunten en Zalk steken volgens de jury vooral door de veelheid en verscheidenheid aan initiatieven net iets boven de andere dorpen uit. Een eervolle vermelding (bijna finaleplaats) is er voor Eexterveen (Dr.), Gasselternijveen (Dr.) en Steensel (N.Br.)

De winnaar van de Nederlandse Dorpsvernieuwingsprijs dingt mee naar de Europese Dorpsvernieuwingsprijs. De winnaar van de Nederlandse prijs uit 2019, het Brabantse Esbeek, ontving onlangs de internationale jury en gooit hoge ogen bij de Europese prijs, die voorjaar 2022 uitgereikt wordt.

( bron: www.lvkk.nl)