Prijsuitreiking zilver voor Zalk bij Europese Dorpsvernieuwingsprijs in Hofheimerland.

Zalk heeft dankzij de enorme inzet van veel inwoners bij de Europese Dorpsvernieuwingsprijs zilver gewonnen. Acht inwoners van Zalk hadden de eer deze mooie prijs namens Zalk in ontvangst te mogen nemen. Dit leuke uitstapje naar Zuid Duitsland duurde drie dagen. Naast de prijsuitreiking werden er deze dagen diverse leuke activiteiten georganiseerd voor de deelnemers van alle deelnemende dorpen.  Er waren vertegenwoordigers van 22 dorpen uit heel Europa aanwezig.

Daarnaast is ons ook gevraagd een lezing te geven over de bouw van het MFD. Reden was de enorme inzet van veel inwoners, maar ook het hergebruik van diverse materialen. Deze lezing hebben Annemarie van Gelder en ondergetekende gedaan.

We kijken terug op een hele leuke reis en hebben mooie en waardevolle indrukken opgedaan. Hieronder enkele foto’s voor een korte impressie.

Namens de deelnemers (Annemarie, Jolanda, Cor, Johan, Henk, Anneke en Ray)

 

Jury-oordeel Europese Dorpsvernieuwingsprijs Zalk

Zalk Nederland, heeft geen brug, Zalk is de brug! De brug als symbool van samenhang. Het multifunctioneel dorpshuis “An de Steege” is een synoniem van de sterke gemeenschapszin, de gastvrijheid en de drive om als dorp verder te komen. Op indrukwekkende en ook omzichtige wijze wordt het volledig door vrijwilligers uit gerecyclede materialen opgetrokken.
In het multifunctionele dorpshuis is plaats voor de sportvereniging Zalk, voor concerten, theater en festiviteiten. Een toneelgroep, fysiotherapie en zelfs een studio voor de lokale TV en een ontmoetingsplek voor jongeren is er te vinden. In Zalk worden eigen oplossingen gezocht voor zowel lokale als wel meer universele vraagstukken. Coördinatie daarvan vindt plaats door “Dorpsbelangen Zalk”, zo ook de uitvoering daarvan. Het nabuurschap en inclusie (“Iedereen doet mee”) worden in Zalk met hoofdletters geschreven. Kenmerkende voorbeelden zijn “Zalk helpt Zalk” en “Zalk helpt Oekraïne”. Biodiversiteit en duurzaamheid staan hoog in het vaandel. 29 huishoudens in Zalk hebben zich verbonden in “Duurzaam Zalk” en op het dak van het multifunctioneel dorpshuis zijn 250 zonnepanelen geïnstalleerd.

De in 2022 in samenspraak met de inwoners uitgewerkte Dorpsplan 2030 is een voortzetting en doorontwikkeling van het tot nu toe bereikte in het dorp; voor een duurzaam en leefbaar Zalk, dat jong en oud, bekenden en vreemden, ook in de toekomst verenigt.