Opvang eerste gasten eind deze week

Vrijdag 1 of zaterdag 2 april arriveren de eerste gasten uit Oekraïne die zullen verblijven in de units bij het multifunctioneel dorpshuis (mfd). De mensen zijn op donderdag 31 maart aangekomen in Polen en vervolgen dan hun lange reis. Als werkgroep Zalk helpt Oekraïne horen we nog hoe de samenstelling van de eerste gasten zal zijn, qua gezin en familie. De ruimtes bieden in principe plaats aan twaalf personen (twee keer zes). Zij kunnen naast de units tijdens openingstijden ook gebruik maken van de dorpskamer in het mfd. De units zelf beschikken over een keukentje. Toiletten en douches zijn beschikbaar in het mfd en er is een toiletunit buiten aanwezig, voor ’s nachts.

Zo snel kan het gaan. Afgelopen maandag werden de units die we via de werkgroep IJsselmuiden hebben gekregen geplaatst, ’s avonds hielden we de tweede informatieavond en de dag erna bleek de vraag naar ruimte zo dringend te zijn dat we het gereed maken van de units naar voren hebben getrokken. Dit met vereende krachten: vanuit de werkgroep zelf maar vooral ook vanuit het hele dorp. We doen het samen. Van klusteam en hulp daarbij tot schoonmaak, het leggen van vloerbedekking en het verzamelen van meubels om de units in te richten.  Bedden ontvangen we uit IJsselmuiden: nieuw en compleet met matrassen, dekbedden, kussens en beddengoed. Het is geweldig om te merken hoeveel hulp en betrokkenheid er is vanuit verschillende kanten! Vooral ook uit ons eigen dorp. Als werkgroep vinden we dit geweldig. Alles gericht op een veilige en zo prettig mogelijke opvang van mensen uit Oekraïne.

Donaties
De donaties stromen inmiddels binnen. Dank daarvoor, want we zullen zeker kosten moeten maken voor de gasten: Om ze te huisvesten maar ook voor hun eerste levensbehoeften, aangezien ze nog niet direct ingeschreven zullen zijn in de gemeente Kampen en pas daarna een bijdrage vanuit de overheid zullen ontvangen. U kunt uw giften doneren via het rekeningnummer NL06 RABO 0325 7080 02, t.n.v. penningmeester Ned. Geref. Kerk te Zalk en Veecaten, o.v.v. Zalk helpt Oekraïne.

Als vervolg op de eerste units, zal de werkgroep Zalk helpt Oekraïne zich beraden op het vervolg. We houden u hiervan op de hoogte via de website hetdorpzalk.nl.