Op zoek naar jouw weetjes over Klazien uit Zalk

Ze kwam ter wereld als Klaasje van den Brink maar we kennen haar als Klèùsien, het kruidenvrouwtje uit Zalk. Een gewone huisvrouw, zo omschreef ze zichzelf. Toch werd ze een bekende Nederlander door haar wijsheden over de natuur en het weer, haar verhalen over vroeger en haar authentieke karakter. Ik, Inez Satter-van Gelder, ben geïnteresseerd in het levensverhaal van Klazien en schrijf een biografie over haar.

Als ik mij vroeger aan iemand voorstelde en aangaf dat ik uit Zalk kwam, kreeg ik vaak de reactie “Oh van Klazien uit Zalk”! Ik knikte dan alsof ik wist wie dat was, maar ik kende haar niet. Ze stierf toen ik vier was en in mijn jeugd heb ik weinig over haar gehoord. Na het afronden van mijn studie geschiedenis kwam ik op het idee om onderzoek te doen naar het leven van Klazien. Ik wilde ontdekken wie die bekende vrouw was die zo onafscheidelijk is van Zalk.

Op dit moment heb ik de grote feiten en verhalen behoorlijk beeld, de dingen die je vindt in kranten en archieven. Ik ben nu vooral op zoek naar persoonlijke verhalen. Hoe was ze in het dagelijks leven? Leuke weetjes of anekdotes, over haar en haar familie. Dingen die heel gewoon en nietszeggend lijken maar juist beschrijven wie zij was en hoe ze deed. Bijvoorbeeld een voordracht of optreden van haar of hoe ze was als gezinsvrouw. Heb je leuke weetjes, informatie of (beeld)materiaal over Klazien? Of wellicht een tip die mij verder brengt? Dan kom ik graag met je in contact. Je kunt mij bereiken via de telefoon 06 – 25 26 74 20 , of per mail inezvangelder@hotmail.com.