Nieuws van de dorpsbieb Mei 2024

 

Er zijn weer wat nieuwe aanwinsten in de bieb gekomen, zowel klassieke als hedendaagse romans, met diverse aansprekende thema’s.

 

Allereerst weer drie meeslepende boeken voor veel leesplezier van de bekende schrijfster Nora Roberts. Zie voor meer informatie over haar ook de vorige nieuwsbrief.

Een klassieker is de prachtige roman Kalme Chaos van Sandro Veronesi. Hij is een van de grootste Italiaanse schrijvers van zijn generatie. De roman gaat over het verschil tussen succes en geluk. Pietro Paladini is een tevreden man. Hij heeft een uitstekende baan, een goede relatie en een dochter van tien. Maar op een dag verandert zijn leven ingrijpend: terwijl hij ’s ochtends een onbekende vrouw van de verdrinkingsdood redt, slaat thuis het noodlot toe. Vanaf dat moment neemt zijn leven een andere wending. De bezorgdheid om zijn dochter neemt bizarre vormen aan. Overdag verblijft hij in zijn auto die hij heeft geparkeerd bij haar school en wacht hij tot zij weer naar buiten komt. Familieleden en collega’s komen hem op die plek opzoeken. Hij ontdekt de schaduwzijde van mensen die hij aanvankelijk als succesvol beschouwde. Terwijl de anderen allemaal de behoefte voelen om hun leed bij Pietro neer te leggen, blijft hij zich verwonderd afvragen wanneer zijn eigen verdriet in volle omvang tot hem zal doordringen.

Duizend Ogen van Samanta Schweblin is een actuele science fiction roman, die een voorbode kan zijn met wat de digitale wereld met ons doet.  Stel je voor: een wereld waarin een groot techbedrijf knuffels op de markt brengt. Geen normale knuffels, nee, knuffels met camera’s als ogen. Thema’s als omgaan met privacy en voyeurisme, en met sociale media komen hier aan de orde. Anders gezegd: Duizend ogen gaat heel erg over verbondenheid en empathie in een geglobaliseerde wereld.

Ten slotte een baanbrekende roman van  de Australische Tara June Winch, Het Spiegelwoordenboek. Het ontving daar alle grote literaire prijzen. Auguste, een jonge vrouw van Aboriginal-afkomst, besluit naar Australië te reizen voor de begrafenis van haar opa. Hier gaat ze de strijd aan met machtige partijen die haar dorp en daarmee de taal en cultuur van haar mensen dreigen te vernietigen. Deze breed opgezette roman vertelt het hartverscheurende en complexe koloniale verleden van Australië.

 

We wensen je weer veel leesplezier! Vergeet je niet je naam in het logboek te schrijven als je een boek leent? Heb je nog een boeken die je kwijt wilt? Stuur dan een berichtje naar Annette de Boer, olijf32@kpnmail.nl