Nieuw gezin en oudere man uit Oekraïne in Zalk

In de zomer zijn nieuwe gasten uit Oekraïne naar Zalk gekomen, zodat de vrijgekomen woonunit bij de boerderij weer bewoond is. Op dit moment verblijven 23 mensen in de units die we als werkgroep Zalk helpt Oekraïne samen met dorpsgenoten hebben ingericht. In dit nieuwsbericht geven we een update van de opvang van mensen in ons dorp.

Op 8 juli organiseerden de buddies een afscheidsavond in het multifunctioneel dorpshuis (mfd) voor de 19-jarige Oekraïense die op 10 juli zou terugreizen naar Oekraïne (zie ook het interview met haar in de nieuwsbrief van 21 juni jl.). Haar ouders kwamen haar speciaal ophalen, zodat ook zij nog afscheid konden nemen van de buddies, de andere Oekraïners uit Zalk en leden van de werkgroep Zalk helpt Oekraïne. De 19-jarige woonde een tijdje samen in de woonunit met het nieuwe gezin dat in de nacht van 14 op 15 juni aankwam in Zalk. Zo kon zij deze mensen mooi helpen wegwijs te worden in Zalk en omgeving.

Een 19-jarige uit een ander gezin uit Zalk is uit huis gegaan en woont inmiddels in Kampen. Daarmee wonen nu nog zes mensen in de grote blauwe woonunit bij het mfd.

Nieuwe mensen in Zalk
De grote woonunit bij de boerderij die in juni jl. is betrokken door een gezin van vier personen, biedt plaats aan meerdere mensen. Als werkgroep Zalk helpt Oekraïne bedachten we dat het voor dit gezin wellicht het prettigst zou zijn als daar bekende mensen bij zouden komen wonen. Op uitnodiging van dit gezin is daarop een tweede gezin gearriveerd. Op 18 juli 2023 kwamen ze aan, tenminste de moeder met twee kinderen. De vader heeft zich op 22 augustus jl. bij hen kunnen voegen. Daarmee wonen nu acht mensen (uit twee gezinnen) in de grote woonunit bij de boerderij: vier volwassen en vier kinderen. Ze zijn daar hartelijk ontvangen. We hopen dat zij in Zalk de rust en veiligheid ervaren die we ze willen bieden. Ze vinden een vangnet in de buddies die eerder al het grote gezin begeleidden dat in dezelfde woonunit verbleef tot afgelopen voorjaar.

Daarnaast kwam op 2 augustus de vader van een van onze gasten uit Oekraïne aan die al op leeftijd is. Hij heeft zijn intrek genomen in de oranje woonunit bij het gezin van zijn dochter in een van de units bij het mfd.