Nachtvlinder expeditie

In het donker op pad om nachtvlinders te ontdekken. Hoe leuk is dat?

In Nederland leven meer dan 2.400 soorten vlinders. Een groot deel daarvan zijn nachtvlinders. Er leven nu nog ca. 53 soorten dagvlinders in ons land. Het verschil tussen dag- en nachtvlinders lijkt simpel: dagvlinders vliegen overdag en nachtvlinders ’s nachts. Maar dat is niet helemaal waar, want er zijn ook nachtvlinders die overdag vliegen: de dagactieve nachtvlinders.

Hoe weet je nou of je met een dag- of nachtvlinder te maken hebt? Dat leer je deze avond van Kars Veling van de Vlinderstichting. Op zijn eigen enthousiaste manier vertelt Kars zijn verhaal. En is het waar dat de nachtvlinders saaie bruine motten zijn? (spoiler: nee). Er komen ruim 2.300 soorten voor in Nederland en daarvan zijn er veel bruin, maar ook felgeel, muntgroen en zuurstokroze zijn er. Als je een tuin hebt kun je ervan uitgaan dat er zeker 50, maar misschien wel 150 of nog meer nachtvlinders in leven!

Daarna in het donker speuren. Met een wit laken en een lamp om nachtvlinders te lokken. Ze komen op het licht af en dan kun je ze goed van dichtbij bekijken! En ook wordt het ‘stropen’ van nachtvlinders voorgedaan, waarmee door stroop te smeren op bijvoorbeeld een boom de nachtvlinders gelokt worden door de zoete lucht. Het is altijd de vraag of en hoeveel nachtvlinders we te zien krijgen, maar spannend is het zeker. Ga je mee nachtvlinderen, op donderdag 20 april van 20:30 – 22:00 uur? Meld je aan.

De nachtvlinderexpeditie is een van de vele activiteiten die Natuur voor Elkaar organiseert van 15 tot en met 29 april tijdens de Groene Karavaan Noordwest Overijssel. Kijk voor alle evenementen in Noordwest Overijssel op natuurvoorelkaar.nl.

Nachtvlinderen met lamp en laken – Foto Kars Veling

Laken met nachtvlinders – Foto Kars Veling

(Foto’s met toestemming geplaatst, bron: Kars Veling)

In samenwerking met  Johan Roeland en Inez Satter