Hoe gaat het met onze gasten uit Oekraïne?

De zomer is voorbij. Hoog tijd voor een update over de mensen uit Oekraïne die in ons dorp verblijven. In dit bericht vertellen we over het huidige aantal mensen in ons dorp, het werk van het klusteam, de veranderingen qua onderwijs en de uitdagingen bij het vinden van werk. Daarnaast herhalen we ons bericht dat het maandelijks overmaken van geld aan de werkgroep niet meer nodig is nu de overheid het verblijf in ons dorp vergoedt. Tot slot: we zijn op zoek naar taalmaatjes en u kunt zich aanmelden voor een Oekraïens benefietconcert waarin mensen uit ons dorp optreden!

Wie verblijven in ons dorp?
Met het vertrek van twee vrouwen op 15 juli jl., kwam het aantal mensen dat in Zalk verblijft op 25 personen uit; vier gezinnen of families in feite waaronder vijftien kinderen (tot en met 19 jaar). We merken dat deze mensen gewend raken in Zalk. We zijn natuurlijk een dorp zonder voorzieningen als een supermarkt of zorg, iets wat voor mensen die in Zalk komen wonen soms best wennen is. Met hulp van de buddies lukt de Oekraïense gasten goed zich te redden. De buddies – twee of drie per gezin – steken hier behoorlijk wat tijd in maar merkbaar met plezier. Fantastisch om te zien hoe dat gaat en hoe dit mensen helpt zich thuis te voelen.

Airco en slaapkamers
Dat de woonunits niet geschikt zijn voor elk weertype kwam niet als een verrassing. Gelukkig heeft de werkgroep een aantal airco’s kunnen aanschaffen, die door het klusteam zijn geïnstalleerd. Gelukkig maar, want het is een lange hete zomer geworden! Daarnaast zijn in de kleine oranje units slaapkamers gemaakt door wanden te plaatsen. Op deze manier leven, koken, slapen, spelen en studeren mensen niet meer in één en dezelfde ruimte. Fijn dat dit gelukt is en dat dit met zoveel zorg is gedaan, zodat de ruimtes er verrassend netjes en leefbaar uitzien. Wat een inzet weer vanuit het klusteam!

Herhaling: overmaken geld is niet meer nodig
Het dorpsinitiatief om mensen uit Oekraïne op te vangen in Zalk, werkt samen met de werkgroep Hulp4Oekraïne uit IJsselmuiden. Onder hun vlag nemen we deel aan een regeling met de gemeente Kampen en krijgen we de opvang die we bieden vergoed vanuit de overheid. Dit betekent dat het niet meer nodig is maandelijks geld over te maken naar de werkgroep Zalk helpt Oekraïne. Tegelijk spreken we enorm veel dank uit (!) aan iedereen die het initiatief heeft gesteund en bereid was eenmalig of maandelijks een bijdrage te geven, zodat we konden voorzien in leefgeld voor onze gasten maar ook de woningen en alles daaromheen konden betalen. Het bieden van een veilige en rustige plek voor deze mensen, ver weg van de oorlog, is alleen mogelijk doordat we dit als dorp met elkaar doen.

Onderwijs: andere scholen
Sinds de zomer is het onderwijs voor de kinderen uit Oekraïne verplaatst naar andere scholen. Voor het voortgezet onderwijs gaan leerlingen nu naar het Ichtus College (VIA) waar ze lessen volgen in combinatie met online lessen vanuit Oekraïne. Voor het primair onderwijs gaan de kinderen sinds de zomer naar de Dirk van Dijk school, ook in Kampen. Twee jonge kinderen gaan naar de Oranjeschool in Zalk. Lekker dichtbij en wat fijn dat dit kan.

Vervoer: minder vaak
Het is rustig in de vervoersapp: de groep mensen die bereid waren mensen te brengen en te halen met de auto. Waar de eerste maanden door veel mensen vaak is gereden naar school, naar de winkel, naar een kerkelijk bijeenkomst, etc. is dat nu minder vaak nodig. Verschillende Oekraïners hebben zelf een auto of rijden met de dorpsauto. Kinderen in het voortgezet onderwijs fietsen zelf of gaan met de buurtbus. Kinderen in het primair onderwijs worden met de taxi naar school in Kampen gebracht.
Mogelijk doen we nog een beroep op vervoer maar dat zal in elk geval minder vaak zijn. Geweldig hoeveel mensen inzetbaar waren als chauffeur!

Werk vinden valt nog niet mee
Er staan veel vacatures open in Nederland. Toch is het voor mensen die een andere taal spreken niet zo makkelijk om passend werk te vinden. Toch zijn er inmiddels mensen begonnen met werk, bijvoorbeeld door een paar dagen op proef te gaan of echt werk te doen. Ondertussen zijn de leden van de werkcommissie Marieke en Paul nog steeds druk bezig om met degenen die willen werken te onderzoeken wat mogelijk is.

Taalmaatje worden?
Vind jij het leuk de vluchtelingen uit Oekraïne die in Zalk verblijven te helpen bij het leren van de Nederlandse taal? Meld je dan aan als taalmaatje. We zullen je dan koppelen aan een van de gasten, waarna jullie zelf afspreken om de taal te oefenen. Dit kan thuis of in het mfd als het open is. Je kunt natuurlijk ook samen gaan wandelen, in de tuin werken of de stad in gaan. Als je samen maar eenvoudig Nederlands spreekt, bijvoorbeeld door de lesstof van de taallessen te oefenen waarover je informatie krijgt. Maar de wens is vooral te kletsen over dagelijkse dingen en alles wat jullie bezighoudt. Heb jij één keer per week tijd om af te spreken en wil je iets doen voor de vluchtelingen in ons dorp? Meld je dan aan via zalkhelpt@gmail.com. We nemen contact met je op, zodat we je kunnen matchen met een van onze gasten.
Het initiatief voor taalmaatjes sluit aan bij de Nederlandse taallessen die Annette de Boer en Marieke de Jong wekelijks geven.

Komt u ook naar het benefietconcert op 30 september?
Een aantal Oekraïense gasten, waaronder mensen uit Zalk, treedt op tijdens een speciaal benefietconcert dat vanaf 19:00 uur op 30 september plaatsvindt in De Hoeksteen, Goudplevier 103 in IJsselmuiden. De uitnodiging hiervoor luidt als volgt:

Beste Nederlandse vrienden,

We willen u van harte uitnodigen voor de Oekraïense benefiet-avond waarop we u kennis willen laten maken met de tradities en cultuur van ons volk. De opbrengst van deze avond zal gebruikt worden om onze mensen in Oekraïne voor de winter te kunnen voorzien van warme kleding, generatoren en houtkachels.

Vriendelijke groet,
De Oekraïense families in IJsselmuiden en omgeving

N.B.: Aanmelden voor dit benefietconcert is nodig, zodat een plekje voor jullie kan worden vrijgehouden. Dat kan door een webformulier in te vullen.

Tot zover deze update. Vanuit de werkgroep Zalk helpt Oekraïne houden we jullie op de hoogte via de website www.hetdorpzalk.nl. Later deze maand verzorgen we weer een papieren nieuwsbrief met daarin een interview met een van de gasten uit Oekraïne. Deze verspreiden we huis-aan-huis. Hierin zullen we ook een volgende informatieavond aankondigen.