Herdenking 4 mei

Ook dit jaar in Zalk een moment van herdenking, live te volgen via RTV Zalk. Dit wordt  georganiseerd door de werkgroep Zalk-helpt-Zalk.

 

AGENDA

18 uur tot zonsondergang( ca 21:10 uur)  hoort de vlag halfstok te hangen.

19:55 uur; Vervolgens wordt het signaal Taptoe gespeeld, dat om acht uur eindigt.

20:00 uur; Twee minuten stilte.

20:02 uur; Zingen van een couplet van het Wilhelmus.

20:05 uur; Gedichten voorlezen door een jonge-   en oudere Zalkenaar.

 

Namens de werkgroep Zalk-helpt-Zalk

 

(Bron: Wikipedia)

Dodenherdenking in het land

In heel Nederland verloopt de Nationale Herdenking op de volgende manier:

  • De Nederlandse vlag (zonder wimpel) hangt halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang. Vaak zijn er na 20.02 uur nog activiteiten, zoals kransen en bloemen leggen. De vlag blijft daarom halfstok tot zonsondergang.
  • Op 4 mei 2020 is vanwege de coronacrisis besloten dat de vlag de gehele dag tot zonsondergang halfstok hangt.
  • Kerkklokken mogen op 4 mei luiden vanaf 19.45 uur tot 19.59 uur.
  • Tussen 20.00 en 20.02 uur is men twee minuten stil.

Voor openbare gelegenheden geldt dat zij rekening houden met de dodenherdenking. Dat betekent bijvoorbeeld dat er geen feesten, muziek en activiteiten zijn tussen 19.45 en 20.15 uur. Zo is het voor bezoekers mogelijk tussen 20.00 en 20.02 uur twee minuten stil te zijn. Op 4 mei sluiten winkels in Nederland om uiterlijk 19.00 uur volgens de winkeltijdenwet. Een gemeente mag bepaalde winkels toestemming geven om open te blijven.

De twee minuten stilte gelden in het hele land, ook op plaatsen waar geen plechtigheid wordt gehouden. Treinen, trams, metro’s en bussen worden stilgezet en van iedereen wordt verwacht om acht uur een moment van stilte in acht te nemen, waar diegene zich ook bevindt. Op de snelweg is het echter verboden een auto stil te zetten. Automobilisten kiezen daarvoor een geschikte afrit of parkeerplaats. Dit wordt geadviseerd via de radio. Metrotreinen rijden door tot het eerstvolgende station en houden daar stil. Verder blijven hulpdiensten normaal actief.