Help de steenuil aan een nestkast

De Steenuil (Athene noctua) is de kleinste uil van ons land en hij is maar een klein beetje groter dan bijvoorbeeld een Spreeuw. Het zijn holenbroeders en ze zitten graag in oude knotbomen. Het leuke van dit uiltje is onder meer dat ze zich ook regelmatig overdag laten zien, wanneer ze zitten te zonnen op een tak of , zoals op de foto hierboven, op een nestkast.

Ze eten met name muizen, insecten, regenwormen en af en toe een vogel als ze die te pakken kunnen krijgen. In en rondom ons dorp zijn ze regelmatig te zien.  Het probleem van het nest maken in een knotboom is , dat deze meestal langs wegen staan waar ook verkeer langs rijdt. Vooral jonge uilen worden in de zomer nogal eens dood gereden.

Daarom hangen er her en der nestkasten voor de Steenuil, zodat ze ook een broedgelegenheid kunnen vinden in bijvoorbeeld een grote tuin en niet direct langs een weg. Deze kasten zijn ongeveer 70 cm lang en bestaan uit een soort sluisje waardoor de uil door 2 gaten moet voor hij in de nestruimte komt. Ook is er een soort tussenschot om te voorkomen dat een Steenmarter de kast in kruipt en alle uilen dood bijt.

Binnenkant van de kast

Ray Haze en ik hebben een aantal kasten gebouwd en die zijn ter beschikking voor mensen die denken een mooie plek te hebben voor de Steenuil, zolang de voorraad strekt. We vragen per kast €30,- , waarbij we aantekenen dat dit net de materiaalkosten dekt maar niet het bouwen. Het gaat ons niet om er wat aan verdienen maar om te proberen dit mooie uiltje een betere kans te geven in en rond ons dorp.

 

Heeft u belangstelling, neem dan contact op met: Herman van der Hart
Van Dijksweg 3,  8276BD Zalk
Email: her.hart@planet.nl
Mobiel: 06-55786002

 

Wij komen eerst even kijken of de locatie geschikt is als broedplek voor een Steenuil.

Herman van der Hart