Groot onderhoud aan de geliefde molen De Valk

Zoals u wellicht al gezien heeft, staat er al enige tijd een bouwkeet op het pleintje voor de molen. Deze staat er niet voor niets. Molenmakerij Groot Wesseldijk heeft de aanbesteding gekregen voor het groot onderhoud aan de molen.

Wat gaat er allemaal gebeuren?

De allergrootste klus is het vervangen van de 2 wieken, in de binnenste roede zitten nu roestgaatjes waardoor de stevigheid minder gewaarborgd is. Dit kwam aan het licht tijdens de keuring die om het jaar plaats vindt. Nu denkt u waarschijnlijk: “2 wieken, het zijn er toch 4?”. Ja het zijn er 2, van elk 22,2 meter lang! Het gevlucht bestaat uit 2 metalen roedes die door de metalen as-kop worden gestoken.

 

 

 

 

 

 

 

Afgelopen zomer zijn ze al begonnen met deze roedes te lassen bij een gespecialiseerd bedrijf in Houten.

Met speciaal transport zijn deze roedes vervoerd naar Lochem, waar ze het hekwerk hebben gemaakt voor de roedes. Na dit alles, is het geheel weer gedemonteerd en vervoerd naar Raalte (wederom met speciaal transport) om geïmpregneerd te worden tegen roest.

Als de oude wieken gedemonteerd zijn en de as-kop (waar de wieken doorgestoken moeten worden) goed ontroest en geïmpregneerd is, mogen de nieuwe wieken naar Zalk komen. De exacte datum is nog niet bekend.

 

Verder vinden er nog een aantal andere herstelwerkzaamheden plaats, denk aan:

  • Metsel, – en voegwerk herstellen
  • Houtworm bestrijding
  • Timmerwerkzaamheden waaronder het herstel van de “baard” (naambord) en de werktuigkundige installaties
  • Schilderwerk buiten
  • Herstel/vervangen rietkisten en kistramen
  • Rietdek van de kap en romp “kammen” en behandelen tegen alg

Beneden in de molen heeft lange tijd geleden een hamermolen gestaan, deze werd gebruikt om onder andere graansoorten te malen (plakkerige substanties). Deze was lange tijd spoorloos verdwenen. Het leuke is dat deze afgelopen jaar plots uit het stof in iemands schuur in Zalk opdook.

Deze staat inmiddels weer op zijn oude vertrouwde plek.

 

Kortom de molen krijgt de aandacht die hij verdient.

 

Wilt u meer weten over de molen en dit alles, dan vinden Gerrit, Gerben, Arie en Jacco het erg leuk om u te woord te staan op onder andere de zaterdag.

Blauwe vlag? Molen open!

Namens de  Molenaars,
Gerrit, Gerben, Arie en Jacco.