Extra slaapunit voor Oekraïense gasten bij het mfd

In de week van 5 december 2022 komt een kleine slaapunit te staan naast het multifunctioneel dorpshuis. Reden is dat zondag 20 november de partner van een van onze Oekraïense gasten is gearriveerd in Zalk. Deze mensen verblijven nu nog samen met een gezin in één van de oranje units van 36 m2 (vijf personen koken, eten en slapen daar nu) bij het multifunctioneel dorpshuis (mfd). Met het plaatsen van een losse slaapunit naast de oranje units bij het mfd kan dit al wat oudere echtpaar in een eigen vertrek slapen dat bovendien de luxe heeft van een toilet. De andere bewoners van de woonunits bij het mfd moeten immers naar buiten om sanitair te gebruiken.

Hoe verder?
Na een snelle afstemming met en akkoord van de gemeente Kampen is de zeer gewaardeerde klusgroep al bezig de ruimte vrij te maken. De unit wordt in de week van 5 december geplaatst, waarna deze opgeknapt kan worden waar nodig. Mogelijk doen we als werkgroep Zalk helpt Oekraïne straks weer een paar oproepen in de Facebook-groep Zalk helpt Zalk voor helpende handen of als we nog spullen nodig hebben.

Waarom een extra slaapunit?
De werkgroep Zalk helpt Oekraïne heeft eerst onderzocht of een andere oplossing in Zalk mogelijk was, bijvoorbeeld in een leegstaande woning of ruimte. Dit bleek niet zo te zijn. Met het oog op de sociale verbinding die de mensen uit Oekraïne die in Zalk verblijven met elkaar hebben opgebouwd, hebben we gekozen voor een oplossing in Zalk en in het bestaande ‘dorp in een dorp’: de woonunits bij het mfd. Opnieuw een duurzame keuze, waarbij we hopen dat deze mensen bij ons een veilige plek hebben waar ze met elkaar de voortdurende stress en de zorgen om de oorlog in hun thuisland kunnen dragen.

Hoeveel mensen uit Oekraïne verblijven nu in Zalk?
Op dit moment verblijven er 24* mensen uit Oekraïne in Zalk: negen volwassenen, twee jongvolwassenen en 13 kinderen.

Informatie over de opvang van mensen uit Oekraïne?
Informatie over Zalk helpt OekraÍne staat op de webpagina over deze inzet. Heb je vragen over de opvang van Oekraïners in Zalk? Stel ze vooral aan een van de werkgroepleden. Wij weten natuurlijk ook niet hoe de oorlog verder verloopt, maar we zijn blij met het kleine beetje wat we als dorp kunnen doen in het enorme probleem qua opvang van vluchtelingen.

*Eerder is bericht dat nog 25 mensen in ons dorp verbleven maar dit getal klopte niet. Hierin waren de oudste zonen van twee van de gezinnen meegerekend, maar zij zijn achtergebleven in Oekraïne omdat ze ouder zijn dan 18 jaar en dus oproepbaar voor het leger.

Namens de werkgroep Zalk helpt Oekraïne