Blauwe woonunit bijna klaar, nieuwe gasten onderweg

Op de dag dat het vreselijke ‘begin’ van de slag om de Donbas volop in het nieuws is, willen wij als werkgroep Zalk helpt Oekraïne een korte update geven van de voortgang rond het opvangen van vluchtelingen in het dorp. Zo biedt de grote blauwe unit met nog enkele dagen renovatie- en inrichtingswerk straks ruimte aan een groot gezin, is er zicht op een grote woonunit net buiten het dorp en zijn twee dorpsgenoten nu in Polen om samen met chauffeurs uit IJsselmuiden opnieuw vluchtelingen uit Oekraïne op te halen. In dit bericht praten we u bij.

Maar niet voordat we onze dank hebben uitgesproken voor alle vrijwilligers en andere helpende handen die het verblijf van mensen in ons dorp mogelijk maken! Dit blijft hartverwarmend, zeker omdat we dit met elkaar doen.

Blauwe unit – wat later klaar dan verwacht
Tijdens het woonklaar maken van de grote blauwe unit bij het multifunctioneel dorpshuis (mfd), bleek het dak op één plek rot te zijn en daardoor niet waterdicht. Reparatiewerkzaamheden van het dak zijn dinsdagavond verricht, naast het laatste plaatwerk binnen. Tegelijk wordt de laatste hand gelegd aan de elektriciteit. Naast het laatste schilderwerk is de volgende stap de schoonmaak waarna de vloerbedekking wordt gelegd. Plan is dat het grote gezin dat nu in de oranje units woont net voor of net na het weekend verhuist naar de blauwe unit. Een klein gezin blijft in één van de oranje units achter en in de andere oranje unit kan een nieuw gezin zijn intrek nemen.

Ondertussen is een woonunit aan de buitenrand van het dorp in voorbereiding. Deze wordt naar verwachting eind deze week geplaatst om binnenkort woonruimte te bieden aan nieuwe vluchtelingen.

Onderweg vanuit Polen
Er zijn op deze dagen meerdere gezelschappen onderweg vanuit Polen in onze richting. Twee dorpsgenoten van ons rijden met chauffeurs uit IJsselmuiden naar Polen in meerdere busjes om spullen te brengen en mensen op te halen. Zij zijn dinsdag 19 april vroeg in de ochtend vertrokken. Zij vervoeren mensen die straks een plek vinden in IJsselmuiden, Genemuiden, etc. Daarnaast zijn er mensen uit Polen onderweg die naar verwachting woensdag arriveren in Zalk. Zij verblijven tijdelijk in een ruimte bij dorpsbewoners waarna ze naar de vrijgekomen oranje unit kunnen, net voor of na het weekend. Dit alles voor zover wij nu weten, want wat we gaandeweg wel leren is dat alles steeds verandert. Dat is ook logisch in een oorlog waarin zoveel mensen op zoek zijn naar een veilig onderkomen. Iedereen is welkom bij ons. We wachten gewoon af.

Kinderen die verbinden
Het is opvallend hoezeer kinderen in het dorp contact zoeken en hebben met de kinderen die te gast zijn in Zalk. Hartverwarmend om te zien en heel belangrijk voor de ontwikkeling van deze kinderen. Daarnaast maakt de Oranjeschool het mogelijk voor de gastkinderen om mee te doen tijdens de Koningsspelen die de school vrijdag organiseert.

Spontane donatie
Terwijl we met de wekelijkse bijdrage voor onze gasten en de materialen voor het kluswerk merken dat we ons ingezamelde geld hard nodig hebben, krijgen we een gift uit onverwachte hoek. Eén van de campergasten bij het mfd kwam spontaan met een gift van € 50,00 bij het zien van al het harde werken in de woonunits . Enorm bedankt!

Donaties blijven welkom via de volgende rekening: NL06 RABO 0325 7080 02, t.n.v. penningmeester Ned. Geref. Kerk te Zalk en Veecaten o.v.v. ‘Zalk helpt Oekraïne’. Dit is een zogenaamde ANBI-rekening, waardoor uw giften aftrekbaar van de belasting zijn.