Belevingsvluchten boven ons dorp!

Op 30 mei extra vliegtuigen in het luchtruim

Op woensdag 30 mei  wordt er een zogenaamde Belevingsvlucht Lelystad georganiseerd. Een vlucht van Transavia (vluchtnummer HVA051) die alle (laagvlieg)routes naar en van Lelystad gaat vliegen. Laag is dan tussen de 900 en 1800 m hoog. In bijgevoegde links kun je e.e.a. nalezen en bekijken. Zoals je kunt zien is een heel groot gebied rond Kampen laagvlieggebied. Boven Wilsum zelfs tot 900 m hoogte.

Punt is dat de laagvliegroutes alleen maar nodig zijn omdat het Ministerie nagelaten heeft het luchtruim tijdig her in te delen. Het luchtruim is vol met Schiphol en Defensie-verkeer. De aankomst- en vertrekroutes van Lelystad zitten dus “in de weg”. Het Ministerie heeft er bovendien ook niemand van op de hoogte heeft gesteld dat dit dan het resultaat is. De opening van Lelystad is dus nu eerder dan de herindeling. En zelfs dan nog is er geen enkele zekerheid dat we laagvliegroutes tijdelijk zijn (lucht vol is luchtruim vol!).

Voor je het weet vliegen er de rest van je leven ca 50 vliegtuigen (of meer) per dag dicht boven je hoofd.

Vluchtschema, zie overzicht. Tijdschema belevingsvlucht 30 mei 2018-1

Woensdag kunnen we ervaren hoe dat is. Hoe dat wordt beleefd. De routes (zie de kaarten die zijn opgedeeld in segmenten) benaderen de werkelijkheid, maar op belangrijke punten ook weer niet. We meten woensdag de route (met name de hoogte) en het vliegtuiglawaai (ergens tussen de 50 en 56 dB) en Transavia vliegt volgens de contouren van de Milieueffectrapportage. De vlucht is te volgen op de gratis app van Flighradar24.

Factsheet Belevingsvlucht vliegroutes Lelystad Airport.  Belevingsvlucht factsheet 220518

Voor meer informatie: www.belevingsvlucht.nl.