Toerist in eigen achtertuin

Wanneer:
20 april 2024 @ 10:30 – 12:00 Europe/Amsterdam Tijdzone
2024-04-20T10:30:00+02:00
2024-04-20T12:00:00+02:00
Waar:
in en rond het dorp Zalk
Contact:
Dorpsbelangen Zalk ism gemeente Kampen

Op onze laatste vergadering van Dorpsbelangen was Harry van Dijk van Tourist Information Kampen aanwezig. De reden van zijn bezoek was, dat hij in het kader van “Toerist in eigen achtertuin”, kwam informeren of Zalk bereid was om op drie zaterdagochtenden in april van 10:30-12.00 uur inwoners uit Kampen een rondleiding door Zalk wil geven. Dit alles begeleid door een gids uit Zalk. Uiteraard reageerden wij hier enthousiast op. De bedoeling is dat er in het najaar inwoners van Zalk een rondleiding met gids kunnen krijgen in Kampen.
De uitnodigingsbrief voor de inwoners uit Kampen is inmiddels door ons geschreven en opgestuurd. Die vindt u hieronder.

Zalk, prachtig dorpje aan de IJssel.

Eén van de 8 kernen van de gemeente Kampen is het dorp Zalk. Prachtig gelegen aan de zuidoever van de IJssel. Een dorp met zo rond de 775 inwoners. Kenmerkend is de betrokkenheid van de inwoners en verenigingen bij hun dorp. Met elkaar zijn we constant bezig om Zalk toekomstbestendig en levendig te houden. Dat heeft in 2021 geresulteerd in het winnen van de Nederlandse Dorpsvernieuwingsprijs. Een jaar later behaalden we ook nog eens zilver bij de Europese Dorpsvernieuwingsprijs. Kortom, een dorp waar veel gebeurt.

Ook is er op historisch en cultureel gebied veel te zien. De Schultekamer, waar vroeger onder andere recht werd gesproken. De overblijfselen van de havezathe kasteel Buckhorst, een voormalig roofridderslot voor het eerst genoemd in 1224, waar heel veel over te vertellen is. De prachtige Sint-Nicolaaskerk met toren uit 1220. En niet te vergeten de monumentale korenmolen De Valk uit 1860. En natuurlijk de vele mooie (rietgedekte) boerderijen.

In de uiterwaarden bevindt zich het Zalkerbos. Dit bos wordt beschouwd als het best ontwikkelde hardhoutooibos van Nederland. Ten noorden van Zalk ligt een plas-drasgebied de Bentinckswelle. Al dit moois is te bewonderen door een wandeling te maken over ons Laarzenpad. Begin en einde van dit Laarzenpad is bij ons restaurant de Oase. Het Laarzenpad bestaat uit een Noord- en Zuidroute.

Ook kent Zalk bekende inwoners, te weten het Kruidenvrouwtje Klazien uit Zalk. En natuurlijk vogelkenner Nico de Haan. Hij heeft een groot gedeelte van zijn jeugd in Zalk gewoond, omdat zijn vader dominee was in de Sint Nicolaaskerk.

Kortom, redenen genoeg om als toerist eens een bezoek aan uw achtertuin in Zalk te brengen. Dat kan op de zaterdagochtend 20 april 2024. De kosten van deze begeleide wandeling zullen zo’n €6,00 p.p. betreffen. De start (10:30 uur) is bij het Dorpshuis (MFD) in Zalk, Broeksteeg 42, waar we beginnen met een kop koffie/thee en wat uitleg. Er is daar ook voldoende parkeergelegenheid. De tijden worden nog bekend gemaakt. Molen De Valk is deze ochtend ook open en ook daar kunt u, als u dat wilt, een rondleiding krijgen en/of verschillende streekproducten kopen.
U kunt zich opgeven bij Tourist Information, of via de link. Een groep zal tussen de 7 en 15 deelnemers bestaan.

Namens alle inwoners van Zalk wil ik u/jullie bij deze van harte uitnodigen voor deze mooie wandeling in ons dorp/uw achtertuin.

Namens Dorpsbelangen Zalk,

Ray Haze