De lange avonden komen eraan, het is bijna wintertijd. Heerlijk op de bank met een lekker boek!
De afdeling familie-/streek- en liefdesromans wordt aangevuld en gedeeltelijk vervangen door een nieuwe generatie boeken, met schrijfsters als Nora Roberts, Susan Wiggs, Anne Mateer, Marianne Grandia etc. Mooie verhalen, waarin je wordt meegenomen in het leven van de hoofdpersonen, en hoe zij omgaan met herkenbare gebeurtenissen in hun leven.
Nicci French is het pseudoniem van het Britse schrijversechtpaar Nicci Gerrard en Sean French, die samen psychologische thrillers schrijven. Nieuw in de bieb zijn de romans die Nicci Gerrard alleen heeft geschreven. Van haar eerste soloroman “De onderstroom” wordt bv. gezegd: Een intelligente, subtiel geschreven roman over relaties, gezinnen en hun geheimen.
Dan een opmerkelijke roman van Leon de Winter: “Het recht op terugkeer”, uitgekomen in 2008.
Op de achterflap staat: “het jaar 2024, de plaats Tel Aviv, Israël gekrompen tot een zwaarbeveiligde stadsstaat. Wat voorspelt Leon de Winter hierin? Het is een zinderende roman geworden over hoop en wanhoop, waanzin en zelfbedrog, op de puinhopen van een mensenleven.
Verder van de auteur van De vliegeraar: Khaled Hosseini: Duizend schitterende zonnen. Een lezer schrijft: Erg mooi verhaal. Tot op het laatste moment geboeid gelezen. Het geeft een inkijkje in een gezin/relatie tijdens oorlogstijd in Afghanistan, waar geloof, liefde en hiërarchie in deze samenleving een belangrijke rol spelen. Een van de beste boeken die ik in lange tijd gelezen heb.
Van Renate Dorrestein: Is er hoop. Er zijn twee vertellers: de minder intelligent bedeelde Igor en zijn oma Nettie die voor hem zorgt. Het boek gaat over de bedrieglijke sensatie dat de geschiedenis zich herhaalt, over de goede bedoelingen van imperfecte mensen en over onalledaagse liefde.
We kennen natuurlijk meesterverteller Kader Abdolah ( hij heeft in Zalk verteld over zijn roman: Papagaai vloog over IJssel), nu staat in de bieb ook: Het huis van de moskee. Iran. Een land dat waarschijnlijk niet bovenaan je lijstje staat van plekken die je de komende tijd wilt bezoeken. Het land kent een strenge islamitische wetgeving. Maar dat is niet altijd zo geweest. In het huis van de moskee wordt op schitterende wijze een familiegeschiedenis beschreven voor, tijdens en na de Iraanse revolutie (1979).
J.K. Rowling, bekend van de Harry Potter reeks, schreef een geslaagde roman over een plattelandsdorpje in Engeland: Een goede raad. In een toegankelijke en vlotte schrijfstijl legt Rowling de vele perikelen en bijbehorende problemen waar het ogenschijnlijk idyllische dorp Pagford mee te kampen heeft bloot. Dit gebeurt op een beeldende en inlevende wijze, en zo nu en dan voorzien van een vleugje subtiele humor.
Tot slot een mooie roman van Karlijn Stoffels: Zuiderzeeballade. Wanneer Mati’s moeder in een verpleeghuis belandt, ruimt Mati haar huizen leeg: huizen waar de troep zich kamerhoog heeft voortgeplant en waarin ieder voorwerp -de pianokruk, het emaillen pannetje- haar terugvoert naar haar eigen, onveilige, jeugd en haar voorgeschiedenis.
Die wordt door Karlijn Stoffels opgeroepen in een prachtig mozaïek van verhalen.
We wensen je weer veel leesplezier! Vergeet je niet je naam in het logboek te schrijven als je een boek leent? Heb je nog boeken die je kwijt wilt? Stuur dan een berichtje naar Annette de Boer, olijf32@kpnmail.nl