Terugblik fruitbomen snoeidag 2 december 2017

Op de eerste zaterdag van december was het weer zover: we kregen weer les in het snoeien van fruitbomen. De opkomst was een succes: er deden twee maal zoveel mensen mee als tijdens de eerste gezamenlijke snoeidag.

Het was mistig, er stond een guur windje, maar tussendoor was er steeds heerlijke soep en warme dranken, en door met elkaar aan de slag te blijven bleef je goed warm!

Eerst hebben we de theorie weer opgefrist en uitgewisseld onder leiding van de fruitbomen expert Marcel Tross, die dit werk al meer dan veertig jaar doet.

De bekende waterloten werden weer behandeld, allerlei soorten fruit benoemd, en de wijze van snoeien doorgenomen. Snoei bijvoorbeeld altijd een boom van onderaf naar boven, en snoei nooit meer dan 20% van de boom per jaar.

Koop lieve oude rassen, want nieuwe zijn vaak schurftgevoelig. Perenbomen behouden hun harttak, bij appelbomen snoei je die juist weg. En zo hebben we weer veel opgestoken van de kunst van het snoeien. We hebben ook wat oude, monumentale bomen in het dorp onder handen genomen, die in lange tijd niet gesnoeid waren. Om die weer in de goede vorm terug te krijgen, moet je geduld hebben, want dat kost soms wel vijf jaar. Het was weer een reuze gezellige dag met elkaar die zeker een vervolg krijgt.

Erg leuk is dat Marcel bereid is om in september terug te komen om een dag alle rassen die in Zalk voorkomen, goed te determineren, als de bomen nog in blad staan en het fruit beschikbaar. Wil je ook weten wat voor fruitbomenras je in de tuin hebt staan, noteer dan zaterdag 2 september en geef je daarvoor op!

 

Wil je  dan ook meedoen ?

Stuur dan een mailtje naar: Annette de Boer.

Zie ook de site van Marcel Tross:  http://pomoloog.com